BREZPLAČNA POŠTNINA NAD 49€
SL

Čiščenje in vzdrževanje nakita


VČASIH POZABIMO, DA TUDI NAKIT ZAHTEVA ČIŠČENJE IN VZDRŽEVANJE. LAHKO GRE HITRO KAJ NAROBE, ČE NE VEMO, KAJ DELAMO. ZATO SMO TI PRIPRAVILI VODIČ ZA ČIŠČENJE NAKITA.

 

Vsak nakit sčasoma izgubi svoj sijaj in se umaže, če pravilno in vestno skrbimo zanj, se to zgodi kasneje, pa vendarle pride do tega.

Vzdrževanje nakita iz medenine zahteva malo več pozornosti kot zlati nakit. Medenina je kombinacija rožnatega bakra in sivega cinka, ima naravno mat rumeno barvo, ki mu daje rahlo vintage videz.

Tako kot srebro 925, tudi medenina s časom oksidira v stiku z zrakom. Oksidacija je površinski pojav, ki jo je mogoče enostavno premagati, da bi obdržali svoj medeninski nakit. 

Tukaj je je nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali ohranjati nakit kot nov za dolgo časa:


·         Nakit si nadenemo zjutraj po umivanju in ne obratno.

·         Kozmetični pripomočki, kot so kreme, pudri in spreji nakit umažejo, v nekaterih primerih pa ga lahko celo poškodujejo.

·         Nakita z kamni ne nosite, kadar se kopate v bazenih, kjer je prisotna velika koncentracija klora.  

·         Kemikalije slabo vplivajo tudi na kamne. 

·         Pri verižicah pazimo, da jih dobro zapremo in pravilno zasukamo. Sponke so lahko različne in to moramo upoštevati. Pri verižicah in ogrlicah je dokaj šibka točka prav sponka ali karabin, ki se pogosto poškoduje.

·         Pri delu na vrtu ali pri pomivanju posode odložite prstane, posebno še, če imajo vgrajene kamne. Ti se lahko, ne glede na kvaliteto, pri sunkih in udarcih in stikih z raznimi kemikalijami in maščobami poškodujejo. 

·         Zvečer nakit najprej odložite, šele nato se umivajte in tuširajte. Tako bo vaš nakit dolgo časa lep in se ne bo imel možnosti poškodovati. 

·         Ko shranjujete srebrni nakit, lahko v embalažo dodate košček krede ali vrečko s silica gelom (to je majhen paketek, ki ga običajno najdete v škatli z novimi čevlji). Absorbirala bosta vlago in tako preprečila temnenje srebra. 

·         Če je vaše srebro potemnelo, je najboljši način za čiščenje - poliranje s posebno krpo in uporaba specialnih čistilnih sredstev za srebro, ki so lahko tekoča ali kremasta. Na spletu lahko najdete kar nekaj domačih receptov za čiščenje srebrnih izdelkov, vendar ne pozabite, da je srebro dokaj mehko, močna abrazivna sredstva, kot na primer zobna ščetka s trdimi ščetinami, ga lahko poškodujejo. 

·         Tudi nakit iz medenine lahko sčasoma potemni. Kako hitro se bo to zgodilo, je odvisno predvsem od pH-ja vaše kože in časa izpostavljenosti izdelka vlagi. Če imate radi temno patino, lahko nakit nosite tudi tako. Če želite modnemu kosu povrniti prvotni sijaj, ga lahko polirate z mehko zobno ščetko in zobno pasto ali namočite za nekaj minut v Coca-Colo. V trgovinah so na voljo tudi posebna čistilna sredstva za medenino. 

·         Izdelki iz kirurškega jekla običajno ne potrebujejo pogostega čiščenja ali poliranja, saj so izjemno trdni, vzdržljivi, odporni na poškodbe in redkokdaj potemnijo. Jeklen nakit lahko očistite tako, da ga za nekaj minut namočite v vodo, kateri ste dodali par kapljic čistila za pomivanje posode, nato ga do suhega obrišite z mehko krpo. 

·         Priporočamo, da modne dodatke shranjujete v suhem prostoru, vsak kos v individualni embalaži. 

·         In še opozorilo, ki velja za vse izdelke s prevleko. Če pozlačeni, posrebreni ali rodinirani izdelek ni čezmerno potemnjen ali umazan, se čiščenja lotite previdno in izberite najblažja sredstva in načine, da se izognete poškodovanju prevleke.!!


Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na elektronski naslov: info@sinllei.si.